My Portfolio

Ice Box Challenge

COP 26 is coming soon. This year is special because the construction industry will have a voice at this event to reduce carbon emissions. The Ice Box Challenge is to sensitise the general public on how a well insulated building can save energy and by so, reduce carbon emission.
Find more about this challenge.

“How do we grab people’s attention and make them reflect on energy consumption?”.


This question was our starting point. It is well known that big and shinny object attract the eye. The use of mirror as external rain screen cladding was our best option for that. But how do you really keep people’s attention. Well, everyone like to do something fun. So let’s try to make something fun with it.

Can you see me through the ice? Personally I don’t know so let’s try it!


This thought designed the shape of the box. The box is like a telescope. The ice is the lens. Two windows, one on each side of the box, allow people to see the other side through the ice. One of the window is close to the floor to get children, family involved. The overhang above the South side window is to stop the sun getting into the box, but not only. With the side walls it creates a cocoon effect. This is to create a more intimate, safe environment and make people stop and reflect on what they are experiencing.

The boxes are entirely designed for deconstruction and one of them complies with the Passivhaus Standard. Insulation is compostable (IndiNature) and external and internal finishes are reclaimed materials.

The Green Sprout Kindergarten

This design was for a competition launched by Collabed and Building Research Solution Ltd. It was to propose a concept design for an eco kindergarten. 50 children with staff. Building from scratch on a brownfield of our choice.

The objective of this design is to create an environment where children can be in direct contact with nature. In fact, living in a city area cut us off from it Reconnecting children with nature can have a huge impact on their health and well-being. At a young age, it can help them, by
understanding it, to respect nature in their future.

The building will use as much as possible of it’s natural environment to generate heat and electricity. A passive design approach has been used to reduce heat loss but also avoid overheating.
Technologies such as Photo Voltaic panels, solar panels and Ground Source Heat Pump will help to generate heat and electricity for the building.
The building can be use at the evening for communities (conferences, yoga class, dance class, outdoor live concert thanks to the gazebo).

The entire building will be designed for deconstruction or a change in the internal layout. The steel structure, allowing long span, give the possibility to modify the internal layout if the building serves different purpose in the future.

The building will not be only respectful of the environment thanks to its passive design and the
use of renewable source of energy but also by enhancing the surrounding natural environment.
Wild flower will be planted on the green roof of the building to help pollination and nesting area
implemented into the building for birds and bats.

Duncan Place – Resource Centre

A 3rd year Architectural Technology Project.

The project was the refurbishment of an existing building plus the design of a new extension.

Duncan Place is a community building. People can book office to work or meeting and conference room. They can also take dance, yoga or cooking class. The building is right next to Leith Links and a primary school.

We divided the building in 3 areas.

The first one is the retrofitted building. This part of the building is dedicated to “quiet” activity. Such as offices, meeting room, conferences room, and painting and poetry classes.

The second part is the new building. This part of the building is dedicated to cooking, dance, yoga classes and small event such as live concert. At the ground floor level their is an indoor green area. Where people can gather, have a cup of tea and relax. This area is accessible for everyone from outside who want to enjoy a cup of coffee after a walk in the park nearby.

From this indoor garden you can have access to the external garden, the third part of the building. This garden is to grow vegetable, aromatic herbs, and fruit that can be used for cooking classes or to give to people in need. Other plants will be grown in this garden to enhance the biodiversity of Edinburgh. The garden is also accessible to the primary school. Giving the opportunity to children to learn more about nature and how to grow food.

The Jacob Larder Retreat

First year project as an Architectural Technological Student.

We had to design an eco-retreat which should be able to run of grid, does not damage the surrounding environment and create a safe place for family holiday and finding inspiration to right books.

The retreat is using as much as possible the sun to heat the building during winter. PV panels will provide enough energy to run the building normally.

There is a direct access to nature from every side of the building.

The building has been designed to reach the Gold Standard of SBS.

Respect of the environment, security, health and well being of the occupant and energy efficiency of the building were our main driver for the design of the eco-retreat.

See the full portfolio of this project here.